Sidor

onsdag 17 november 2010

På besök i Sacaba!!!

På besök i Sacaba hos Torgny och Helena Wester!!
Endel av er känner dom nog.. Väldigt trevliga! Sacaba ligger ca 1,5 mil utanför cochabamba.
Vad trevligt vi hade! Och vilket mysigt ställe dom bodde på!
Och sen massa rolig tjänst!

Här fick vi följa med ut i tjänsten på landet! Och det var ju lite skillnad! Inga asfalterade vägar och man kunde möta får och grisar som vandrade runt! I stan är det ju mest bara hundar! (har sett nån kyckling-bebis också i och för sig..) Här har vi iallafall möte för tjänst i en by utanför sacaba!


Sen var det tjänst som gällde!



Här vallades det får också..

Å grabben hjälpte ju till också!

Här har Seth och Torgny träffat nån trevlig att prata med!


Dom var ju så söta dom här systrarna.. "Choler" eller nått kallas dom för dessa indian-kvinnor och typiskt för dom är väl klädseln och håret! Dom har väldigt mycket kjol, vet inte hur många lager dom virar runt höfterna men höfterna växer väl till minst det dubbla!:) Sen har alla kvinnor 2 långa flätor som hänger ner på ryggen! Väldigt tjockt fint hår har dom och man ser mycket sällan ett grått hårstrå.. En av dessa systrar var över 80 år! -Och inga gråa hår! Det roliga var väl att alla här i Sacaba hänger på alla här till tjänsten är slut! Alla går mellen 8.15-12.00. Sen tar man lunch. Spelar ingen roll om man är 3 år eller 80! Lika för alla!

Fantastiska berg i bakgrunden var vi är var..




Här har vi våra söta "choler" igen!

Sen var vi och besökte en familj som bodde i den här byn! Dom hade världens gulligaste lama-unge som dom tog hand om! Den var fantastiskt söt! Och jag och Helena fick hjälpa till och mata den! Jätte-söt och den pratade lite med oss också! Den var bästa kompis med familjens schäfer också! Dom brukade sova och leka ihop!





På eftermiddan var jag och Helena ute på egna uppdrag medans Seth och Torgny var hemma och sov siesta och lagade mat till oss till vi kom hem!:) Då träffade vi 2 systrar som var ute och "torg"-vittnade! Dom hade visst nått stånd som dom brukade ha uppe vissa dagar på torget!

Sen när vi kom tillbaka avslutade vi med väldigt trevlig middag och sen var det dax att bege sig hem mot Cochabamba!
Ja, det var lite från vår sacaba-utflyckt! Det gör vi gärna om !

3 kommentarer:

  1. Hejsan!

    Ni verkar ha mucho trevligt mest hela tiden. Har ni läst spanska här i Sverige? Hur bra måste man kunna språket för att inte känna sig helt miffo? Är det mycket slang? Snart kommer ett mail till er med hundra frågor till.
    Kram från Joel och Petra.

    SvaraRadera
  2. Halloj på er!:)

    Vi förstår att ni börjar bli sugna å komma snart!:)
    Det är ju synd och säga att vi har "läst" spanska i sverige.. Vi vart ju påtvingade att studera med folk från Colombia!
    Men det ångrade vi inte en sekund! Några av våra första ord var dock inte "-Hola!" eller "como estas?" utan snarare "alma por alma", (=själ för själ) och "rescate" (=återlösningen!)

    Rekommenderar inte att man börjar i den änden..
    Tror det är lättare från början..
    Vi har pluggat 6 kapitel allt som allt i sverige i en lärobok vi köpte..
    Sen är det förberedelser för studierna vi har haft och att vara med dom klart som hjälpt!

    Det är nog bra och kunna några ord innan man åker iväg men denna församlingen här är toppen att börja i för det är så många som kan engelska!:)
    Då får man ju lite hjälp av vännerna!

    Men vi hade ju ett par kompisar som hittade en spanska kurs på distans (där dom oxå fick halva bidraget på för att åka iväg och plugga! tror det är ca 1300 kr per skalle..) En av tjejerna kunde inte många ord (förlåt jenny!)innan hon åkte till mexico men kom hem och slog mig och seth med hästlängder!

    Dom är otroligt tacksamma för dom ord man kan här.. Både vännerna och i tjänsten!
    Och inte mycket slang! Bolivia kallas "latinamerikas norrland" för dom är kända för att ha en lätt spanska och inte prata så väldans fort som dom gör i vissa länder!:)

    Så.. Vad hindrar er?:)
    Kramar på er!!

    Ps.. Vi får minst 2 besök av par som inte kan mycket spanska vad jag vet.. Man kan ju alltid testa lite först!:)

    SvaraRadera
  3. fyyy va fina bilder!! kul att se lite landsbygd med,. :D ni lever verkligen nu,. jag e såå avis,. ;) men vi kommer nog & terrar er,. först NY dock..

    SvaraRadera