Om Bolivia

 
 


Fakta om BoliviaStorlek: 1 098 582 km² (mer än dubbelt så stor yta som Sverige)
Invånarantal: 10,2 miljoner
Huvudstad: La Paz (cirka 1 miljon invånare)
Statsskick: Republik
Språk: Officiella språk är spanska, quéchua och aymara.

(Dessutom finns det cirka 30 andra indianspråk som talas lokalt).
Läskunnighet: 86%.
Religion: Katolska kyrkan dominerar (80 % av befolkningen). Hos majoritetsbefolkningen är den kristna tron ofta uppblandad med förkristna, indianska traditioner.


Siffror från årsboken 2010:  
Högsta antalet förkunnare: 20213
Antal invånare per förkunnare: 506
Ökning från 2008-2009 6%
Döpta år 2009: 1007
Medelantal pionjärer: 2408
Medel antal bibelstudier: 27571
Närvarande på åminnelsen: 64967

Historia

Några hundra år före vår tideräkning uppstod det redan avancerade högkulturer och statsbildningar - först den så kallade Tiwanaku-kulturen och sen det mera kända Inkariket. 

Vid 1500-talets början invaderade spanska äventyrare det sydamerikanska höglandet och det som idag är Bolivia intogs 1538. Det starkt hierarkiska inkariket, som sträckte sig över dagens Peru och Bolivia, föll samman.

Spanjorerna var i första hand ute efter ädla metaller. Snart ”upptäcktes” en enorm silverfyndighet i Potosí som efter hundra års intensiv exploatering tömts. Kvar blev ett tomt berg och hundratusentals döda gruvarbetare: indianer som arbetade under omänskliga förhållanden.

Flera stora uppror mot kolonialväldet skedde under 1600- och 1700-talen, ledda av indianer. Självständigheten från Spanien kom år 1825 men denna frihetskamp leddes dock av spanskättlingar och medförde inga förbättringar för den indianska majoriteten. Stora delar av landets ursprungliga yta har förlorats i krig till olika grannländer, framför allt Chile 1879, till Brasilien 1903 och till Paraguay 1935. En demokratisk revolution år 1952 ledde till viktiga sociala reformer som moderniserade landet.

Under 1970- och 1980-talet dominerades landet av militärstyre och blodigt förtryck. Sedan 1982 råder demokratiskt styre i landet.

De flesta större tenngruvor lades ner år 1985, vilket ledde till att tusentals arbetslösa gruvarbetare ”omskolade sig själva” och vandrade ner till låglandet och blev kokabönder i Chapare-området. En av dem var Evo Morales, som tack vare sin gruvfackliga erfarenhet blev en stridbar ledare för kokabönderna. Dessa protesterade ofta mot att deras odlingar besprutades av regeringen, som lydde order från USA.


VISSTE DU ATT?…..

 - Trots att majoriteten är indianer, var det först år 2005 som en indian blev landets president, för första gången i landets historia (sedan Spaniens kolonisering 1535). Aymara-indianen Evo Morales har tidigare varit gruvarbetare, facklig ledare och kokabladsodlare.

- Landet är djupt präglat av det koloniala arvet. Fortfarande är rasism och diskriminering gentemot ursprungsbefolkningen ett allvarligt problem.

- Gruvbrytning och mineraler har historiskt sett varit landets viktigaste näring. I hundra år var silvergruvan i Potosí världens största silverproducent. Under 1800-talet blev tenn den nya stora mineralen.

- Odlingen av kokablad (och användandet av bladet för att t ex motverka höjdsjuka) har mångtusenåriga anor. Bolivia har länge utsatts för starka påtryckningar framför allt från USA, som vill att odlingen skall utrotas. Många bolivianska organisationer har protesterat mot detta och sagt att de inte framställer kokain och att kokablad inte innehåller några särskilt starka substanser. Sverige och EU klassar dock för närvarande kokabladet som narkotika trots att det inte är starkare än kaffe.

- Bolivia är uppkallat efter den sydamerikanska frihetskämpen Simón Bolívar som stod i spetsen för det långa befrielsekriget i början av 1800-talet. Detta krig ledde fram till självständighet från det spanska kolonialväldet.


- Bolivia är det fattigaste landet i Sydamerika och har ett lågt HDI*. Av 177 listade länder hamnade Bolivia på 113:e plats enligt UNDP. Trots det är 86 % av den vuxna befolkningen läskunniga.
 
Här är bara ett smak-prov på deras underbara tyger!

Coca-tanterna, och det är inte Coca-cola som dom säljer! Däremot Coca-blad (från kokain! Jepp! Du hörde rätt!!) som du kan köpa helt öppet  lite överallt.. Tuggar du dom i munnen direkt blir det en drog men kokar du dom i vatten blir  det bara nyttigt thé!